Адрас райвыканкама:
211800, Віцебская воб., г. Глыбокае, вул. Леніна, 42
Тэлефон прыёмнай:
8 (02156) 2 58 65
Факс: 8 (02156) 2 58 30
У Беларусі з 1 студзеня 2024 года ўступаюць у сілу патрабаванні да вызначэння колькасці фасаванага тавару, паведамілі БЕЛТА ў прэс-службе Дзяржстандарту.
Гэтыя патрабаванні зацверджаны пастановай Дзяржстандарту ад 4 мая 2023 года нумар 33 "Аб патрабаваннях да вызначэння колькасці фасаванага тавару". Дакумент распрацаваны з мэтай устанаўлення адзіных абавязковых патрабаванняў для айчынных вытворцаў або ўпакоўшчыкаў фасаванага тавару і пастаўшчыкоў, якія ўвозяць фасаваны тавар у Беларусь.
Нормы пастановы нумар 33 накіраваны на папярэджанне дзеянняў, якія ўводзяць у зман спажыўцоў фасаванага тавару, абарону іх інтарэсаў у частцы адпаведнасці колькасці фасаванага тавару ва ўпакоўцы пазначанаму ў яго маркіроўцы.
Так, дакумент змяшчае патрабаванні да вызначэння колькасці фасаваных тавараў усіх відаў, у тым ліку правіл яго пазначэння на ўпакоўцы, пры іх вытворчасці, фасаванні і (або) рэалізацыі. Выключэнні складаюць лекавыя сродкі, якія прымяняюцца ў медыцынскай практыцы, ветэрынарныя сродкі, фасаваныя тавары, для якіх адпаведныя патрабаванні вызначаюцца міжнароднымі дагаворамі.
Прадугледжваецца маркіроўка фасаванага тавару ў адзінках масы (міліграмах, грамах, кілаграмах), аб'ёму (мілілітрах, сантылітрах або літрах), даўжыні (метрах, сантыметрах або міліметрах), плошчы (квадратных метрах, квадратных дэцыметрах, квадратных сантыметрах або квадратных міліметрах), велічынь колькасці аб'ектаў (штуках). Устанаўліваюцца нормы па выбары велічыні для пазначэння колькасці фасаванага тавару, які залежыць ад яго стану і кансістэнцыі: вадкі, цвёрды, сыпучы, пастападобны і іншыя.
"Уключаны патрабаванні да вызначэння колькасці для фасаванай харчовай прадукцыі, якая знаходзіцца ў вадкім асяроддзі (вада, водныя растворы цукру, харчовых кіслот, солі, расолы, воцат, фруктовыя або агароднінныя сокі), і яго маркіроўкі, а таксама для замарожанай прадукцыі. Устаноўлена, дзе менавіта на ўпакоўцы трэба пазначаць колькасць прадукту: на маркіровачнай паверхні ўпакоўкі, якая трапляе ў поле зроку пакупніка, калі тавар выстаўлены для продажу. Гэта інфармацыя павінна быць зразумелай, дакладнай, лёгка чытацца. Вызначаны значэнні дапушчальных адмоўных адхіленняў адносна змесціва ўпаковачнай адзінкі і для партыі фасаванага тавару ў залежнасці ад адзінак велічынь, якія прымяняюцца, а таксама мінімальная вышыня шрыфту (ад 2 да 6 мм) для пазначэння намінальнай колькасці прадукту пры яго розных значэннях", - расказалі ў Дзяржстандарце.
Ажыццяўленне дзяржаўнага метралагічнага нагляду за выкананнем патрабаванняў да фасаваных тавараў прадугледжана Законам Рэспублікі Беларусь "Аб забеспячэнні адзінства вымярэнняў".
Для аказання вытворцам і пастаўшчыкам фасаванай прадукцыі інфармацыйна-метадычнай дапамогі ў прымяненні норм пастановы нумар 33 Дзяржстандарт, Беларускі дзяржаўны інстытут метралогіі (БелДІМ) і Беларускі дзяржаўны інстытут павышэння кваліфікацыі і перападрыхтоўкі кадраў па стандартызацыі, метралогіі і кіраванні якасцю (БДІПК) арганізуюць семінар "Аб патрабаваннях да вызначэння колькасці фасаванага тавару". Ён пройдзе 7 снежня на пляцоўцы БелДІМ.
Арганізатары праводзяць збор пытанняў, якія ўзніклі ў ходзе падрыхтоўкі да выканання норм пастановы. Іх можна накіроўваць да 27 лістапада на адрас seminar@belgim.by. Пытанні, якія паступілі, будуць улічаны пры фарміраванні праграмы мерапрыемства. Заяўкі на ўдзел у семінары неабходна прадастаўляць у БДІПК да 5 снежня.